Lorem ipsum dolor amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Baker

Follow Us:

ANNO 1880...

Producent Van Delft uit Harderwijk is al sinds 1880 ‘hofleverancier van Sinterklaas’ waar het pepernoten betreft.

Van iedere 100 in Nederland verkochte pepernoten komen er ongeveer 70 uit deze bakkerij, die de grootste en oudste pepernotenfabriek ter wereld is. De laatste jaren heeft het bedrijf tal van nieuwe luxe pepernoten geïntroduceerd. Dit jaar is het assortiment aangevuld met roomboter kruidnoten volgens oud recept.

Onze webshop

Binnenkort weer online!

Onze vestigingen

Vind hier binnenkort een pepernotenfabriek-winkel bij jou in de buurt.

Alles over ons

Lees hier binnenkort alles over de Pepernotenfabriek.

Oorsprong pepernoten

Pepernoten zijn een Nederlandse traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot de 16e eeuw. In die tijd krijgen kinderen bij het Sinterklaasfeest pepernoten die gemaakt zijn van deegresten van peper- en kruidkoek

Schilderijen van Jan Steen laten het eten van pepernoten zien. Sinds de 18e eeuw is de pepernoot zoals wij deze kennen in trek. Deze is van dezelfde soort kruiden gemaakt als speculaas en ontstaat als zeelieden peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagelen meenemen uit het Verre Oosten.  De pepernoot met de meeste kruiden en de bolle vorm wordt het meest populair en wordt ‘kruidnoot’ genoemd. In de volksmond gebruikt men echter vooral de verzamelnaam pepernoot.

 

Volksfeest

In de 19e eeuw staat de pepernoot voor het eerst vermeld in kookboeken. Het strooien van pepernoten is een traditie die in de 19e eeuw ontstaat.

. In die jaren komt Sinterklaas voor het eerst bij mensen thuis. Het strooien van de pepernoten zou symbool staan voor vruchtbaarheid. Voor Sint Nicolaas zijn kinderen het mooiste bewijs van vruchtbaarheid. Tegenwoordig is Sinterklaas een erg populair en typisch Nederlands volksfeest dat staat voor warmte, gezelligheid, familie, lekkernijen en cadeautjes.

Onze webshop

Bekijk hier binnenkort ons gehele assortiment binnenkort

Social media

@vandelftdepepernotenfabriek